sâmbătă, 17 septembrie 2016

Tort de ciocolată

Ingrediente:
Pentru blat:
6 ouă
360 g zahăr
8 linguri apă
260 g făină
40 g cacao
5 linguri ulei
un praf de sare
esență de vanilie

Pentru crema de ciocolată:
200 ml smântână pentru frișcă
200 g ciocolată de lapte
75 g unt

Pentru sirop:
150 g zahăr
150 ml apă
esență de rom și de migdale

Pentru glazură:
100 ml smântână pentru frișcă
100 g ciocolată neagră (75%)
1 linguriță de miere

150 ml smântână pentru frișcă + 100 g zahăr pudră pentru ornat

Pregătim mai întâi ingredientele pentru blat. Punem pe foc cele 8 linguri de apă cu zahărul și amestecăm din când în când. Lăsăm siropul să fiarbă 5-10 minute. Dăm vasul la o parte. Separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile le mixăm cu un praf de sare până obținem o bezea fermă. Turnăm puțin câte puțin din siropul cald peste bezea și mixăm în continuare. Veți observa că bezeaua devine sticloasă. După ce am încorporat tot siropul, adăugăm rând pe rând câte un gălbenuș, apoi uleiul, 1 fiolă de esență de vanilie și mixăm. Făina amestecată cu praful de cacao o cernem peste această compoziție amestecând pentru omogenizare folosind de data aceasta o spatulă, nu mixerul. Turnăm compoziția în tava cu pereți detașabili (tapetată cu hârtie de copt) și dăm la cuptoul preîncins pentru 25-30 de minute la foc potrivit (până trece testul scobitorii). Este bine în primele 20 de minute să nu deschideți ușa cuptorului. Cât se coace blatul pregătim crema de ciocolată. Încălzim smântâna pentru frișcă până ajunge la punctul de fierbere. Într-un vas de sticlă rupem ciocolata, punem și untul (la temperatura camerei) tăiat cubulețe, apoi turnăm peste smântâna fierbinte. Amestecăm pentru omogenizare, lăsăm să se răcorească un pic, apoi dăm vasul la congelator pentru o oră. Scoatem blatul din tavă și îl lăsăm și pe el să se răcească. Pentru sirop, punem 150 g zahăr pe foc, îl lăsăm să se caramelizeze, apoi turnăm 150 ml apă și lăsăm pe foc până se topește caramelul. Adăugăm în sirop (după ce se răcește) esență de rom și un strop de esență de migdale. Scoatem crema din congelator și o mixăm (veți observa cum se transformă într-o cremă fină, delicată și foarte gustoasă). Dăm crema din nou la rece. Pentru glazură, punem ciocolata pe foc împreună cu smântâna și amestecăm până se încorporează complet. Dăm de pe foc și adăugăm o linguriță de miere. Tăiem blatul în trei și din acest moment putem trece la montarea tortului. Însiropăm prima foaie de blat, adăugăm jumătate din crema de ciocolată, o distribuim pe toată suprafața uniform, apoi adăugăm a doua foaie de blat, însiropăm, adăugăm restul de cremă de ciocolată, distribuim și, în final al treilea blat peste care turnăm restul de sirop. Ornăm tortul, după imaginație, cu frișcă și glazură de ciocolată. 
Am pregătit tortul cu drag pentru tatăl meu care astăzi împlinește 66 de ani. La mulți ani, tată! Să fii sănătos și să ne trăiești 1000 de ani.

Poftă bună!!! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu